Dobra włoska kuchnia
Chcesz smacznie zjeść? Pośród szerokich opcji, które proponuje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne jedzenie włoskie
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do makaronu. Italian Cuisine in Krakow Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, gnocchi, piada oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film