Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których posiłków.
Wino Rumunia
Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem podawać dania rybne?
Stara zasada powiada, że do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak nie zapominać, że nie jest to sztywna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana bądź z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.